mandag 28. desember 2009

Å leve med et matvrak...i julen...

Det blir lenge mellom innleggene nå for tiden, som så mye annet. Tiden før jul er hektisk for de fleste, og jeg føler jeg ikke rekker halvparten av hva jeg har lyst til, vil og ønsker - men sånn er det vel for de fleste (håper jeg...).
Julehøytiden byr på mange ekstra utfordringer for hundeeiere; passe på at hunden ikke får i seg noe den ikke skal ha, samtidig som den jo også skal få litt ekstra nam.....
Her i huset er vi stortsett forberedt på det meste med Zanto-panto, han er som kjent et matvrak av dimensjoner.
Samtidig som jeg har en knall bra forsterker i mat, så er det ikke alltid like festlig....for denne gutten stjeler som en ravn!
Til tross sin unge alder har han i løpet av disse 19 mnd spist sigaretter (fysj-om-fei!), brødposer(det var jo tross alt smuler i dem...!), fjernkontroll, ølboks, sokker, brød, pasta, kjøttdeig og Dolmio, egg og eggeskall, aluminiumspapir (farlig, farlig - kan klistre seg til tarmene!), chips, karameller, Extra drops og tyggis, Xylitol tyggis, samiakk drops m.m - han har tatt en Houdini og kommet seg ut av buret i bilen og spist 2 kg hundesnop - og likevel oppført seg som om han aldri har sett mat før når vi går på trening 1 time senere.
Vi har kommet hjem til et hus som tidvis ikke har sett riktig klokt ut - tiltross for at vi har vært sikre på at alt spiselig, fristende og spennende er fjernet eller plassert på lukkede rom, i skuffer og skap.....
Noen ganger kan det se ut som om Zanto har tenkt "Sjå eg har pønta for deg" lykkelig og glad som han er, hoppende fra gangen og inn i stuen så åpenbaringen kan vise seg; Toalettpapir over hele huset! DET må jo være kjekt å komme hjem til, syntes Zanto? Eller...? ^^
Det har vært mange morsomme situasjoner, men også litt frustrasjon og oppgitthet - skal innrømme det!
Det som er verst, er når vi kommer hjem etter mange timer vekke og oppdager at han har fått i seg mat og snop som er farlig for hund....da er det ikke morsomt i det hele tatt.
Når spiste han det, er det lenge siden? Hvor mye har han fått i seg osv. osv., er typiske ressonement vi må gjøre oss.
Fredag før jul var Zanto 6-7 timer alene, han hadde fått opp skyvedøren til kjøkkenet og virkelig hatt the time of his life! And this is what it looks like (Zanto sin time of his life, altså):

Som bildene viser, så var det altså en del sjokolade her, en 2 liters boks med havreflarn med sjokolade og masse masse mer. Så, hva gjør man når man kommer hjem til noe slikt? Annet enn å rydde, selvsagt.
Måtte selvsagt få Zanto til å kaste opp. Sjokolade er som kjent for de fleste farlig for hunder, og kan være forgiftende så da er det bare til å brette opp ermene og sette i gang. Natten var knapt startet, men etter noen timer med sjekking av temp, puls, hjerteslag, gulping og intens slikke-smatting (Zanto sitt tegn på at han kommer til å kaste opp), kom det endelig opp igjen både her og der. Litt pjusk, men ellers i fin form. Phu!
Dagen etter, og etter nok en tømming, var pillehytten back in business. Like glad, ivrig, lykkelig og fit-for-fight som ellers. Skulle ikke tro han hadde spist en uhorvelig mengde mat og snop som ikke skal ned i en hundemage under ett døgn tidligere....

Så nok en gang kan vi trekke på smilebåndet og le av alt denne her "rakkeren" finner på og gjør. Han har jammen hatt uflaks med sår og skader, men jaggu meg om ikke han har en solid posjon med flaks også! HELDIGVIS!
Og jeg garanterer; over nyttår bærer det avsted til veterinær for å ta blodprøve av lever og nyrer....for det er det som er så skummelt med sjokolade og slikt - hundden kan tilsynelatende klare seg utmerket, men det de færreste vet er at slike ting kan gi skader på lever og nyrer, og dermed ha ettervirkninger uten at man klarer nødvendigvis å sette det i sammenheng med sjokoladespising fra tidligere....

Jeg har heldigvis både bok om Førstehjelp på hund, lest om forgiftninger og skader på hund og hva man skal gjøre, vært på foredrag m.m., og er derfor godt kjent med at jeg måtte få Zanto til å kaste opp. - Men hvordan får man en hund til å kaste opp? Stikker man fingen i halsen på den? Nei, selvsagt ikke.
Gi 1 ss salt bak på tungen eller medisinsk kull. Dette gjelder ikke dersom det er snakk om at hunden har fått i seg kjemikalier, etsende stoffer osv. (frostvæske, rottegift o.l.). Da skal man IKKE få hunden til å kaste opp, men komme seg til veterinær umiddelbart.
Kommer man seg til dyrelegen før 2 t er gått, er sjansen for at det som er inntatt også kommer opp igjen.

Sannsynligvis har sikkerhetskontrolleringen på dører og slikt her i hjemmet vært slapp siste tiden siden det ikke har vært noen "uhell", men jeg skal love at den er kraftig strammet opp.
Tenk; 60 gr sjokolade pr kg/ kroppsvekt kan være dødelig dose og gi krampe, oppkast og hunden kan gå i koma! For ikke å glemme senskader på lever og nyrer, som tidligere nevnt.
Zanto slapp heldigvis akutt veterinær besøk denne gang - han elsker veterinærene sine, så for ham hadde det bare vært lykke på jord....men blodprøve av lever og nyrer - det skal vi ta, så han skal tidsnok få besøke dem uten at han trenger å ta slike "stunts" på forhånd...

Andre hverdagslige matgjenstander som er farlig for hund;
- Alle typer løk er farlig og forgiftende for hunden. Gul løken (den vi bruker i matlaging) er farligere enn hvitløk. Gir leverskader, blodfattighet
- Druer og rosiner, noen av disse har en sopp som er giftig for hunden. 2,8 gram altså ca 5 rosiner kan gi nyresvikt
- Xylitol i sukkerfri tyggis inneholder ca 0,15 g Xylitol. 0,5 g pr kg/ kroppsvekt er farlig for hunden. 1/2 pk tyggis er alvrolig, og kan gi kramper (hypoglykemi) og leverskader
- Macrademianøtter, ca 1 nøtt pr kg/ kroppsvekt kan gi kramper, sjangling, balanseproblemer, CNS symptomer
- Legemidler for mennesker, eks Ibux/ Paracetamol, mer enn 5 mg pr kg/kroppsvekt er giftig dose og kan gi skade på mage, lever og nyresvikt. Ingen smertestillende medisiner til mennesker skal brukes til hund eller katt!

Et litt alvorlig innlegg denne gang. Førstehjelp for hund er fornuftig for alle hundeeiere å tilegne seg kunnskap om. Hva gjør man når uhellet først er ute - og ikke minst: hva skal man ikke gjøre?

NRK avd Bergen og Omegn hadde veterinær på besøk i november, som holdt foredrag for alle klubbens medlemmer om førstehjelp på hund og hva man skal og skal ikke gjøre når uhellet først er ute. Utrolig mye viktig og nyttig å lære. Synd det er så få som stiller på slike viktige medlemsmøter med foredrag. Eller kanskje folk er knall flinke på dette og kan alt om det? Ikke vet jeg, men jeg har mine tvil om sistnevnte....

Så, fra alvor til noe litt mer hyggelig men fremdeles innen kategorien "ting som går ned i en hundemage"; tips til sunnere hundesnop enn griseøre: okseøre! Magrere enn griseøre og ikke så mye salt i, i flg mine "kilder" ;o) Og ikke minst: større.... ^^
Zanto syntes de er helt knall i padden, men det syntes han jo om det meste da...hehe :o)
Så, vel blåst jul! Håper julen har vært super for 2 som 4 beinte, og sender de beste ønsker for en fortsatt fin-fin romjul og et flott nytt år! Litt sent, men godt:4 kommentarer:

 1. Hei Elin
  Ser ut som han har kost seg skikkelig ja.Hadde blitt forferdelig redd hvis noen av guttene mine hadde spist så mye gale.Helt enig med deg mange flere skulle kommet på et slikt viktig medlemsmøte, vi blir aldri utlært. Var på et sånt møte med BAK en måned før NRK ,med en annen veterinær, men de forklarer det på hver sin måte. Klem

  SvarSlett
 2. God sagt, Liv! Vi blir aldri utlært - nok en god grunn til å delta på slike flotte tilbud, lese og tilegne seg kunnskap. Så kjempe bra at BAK også hadde et slikt flott tilbud til medlemmene sine - ekstra viktig før jul....og en god oppfriskning for min del når uhellet først var ute. Men, heldigvis er Zanto født med en solid posjon flaks - phu! Endte heldigvis godt denne gang, satser på aldri å oppleve det igjen! God klem i retur :o)

  SvarSlett
 3. Heisann og vel overstått jul:)
  Takk for julekort!! Burde absolutt ha fått med meg det foredraget, er litt for lite flink til å gå inn på siden til NRK så fikk det ikke med meg før det var for sent:/
  Skal si at Zanto gutten er en aktiv krabat når dere er på jobb, har jo rene party han;) Han er jo midt i ungdomstiden, så ikke så rart at han ønsker og feste litt:) Og at mødre og fedre blir litt bekymret i den tiden er vel også helt normalt:)
  Uff, nei skal ikke spøke med sjokolade og andre farlige ting våre firbeinte ikke skal spise. Vi har heldigvis ikke opplevd noe sånt enda!

  SvarSlett
 4. Heisann Elin, beklager men jeg klarer ikke å la være å le av den utrolig oppfinnsomme rampeskatten din!!!! For et syn å komme hjem til, og ja - skjønner godt at du blir engstelig når du får summet deg og sett hva han har stappet i seg. At han orker???? Vel, synes å huske at Birte sa flatten blir voksen når de er tre år og at det vil komme roligere sjø. Synes sjøen er forsåvidt grei for tiden, men vi har noen større bølgeskvulp innimellom. Hørtes ut til å være et glimrende foredrag - skal sjekke om vi har noe lignende i Stavanger, hvis ikke så er det en kjempeide til klubben. Takk for tips.

  SvarSlett

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP